...omdat goed zitten werkt!

Preventie

Hoe

Door het in kaart brengen van de oorzaak. Dus als de eerste signalen of klachten laten zien dat iets letterlijk en figuurlijk niet meer goed zit. Zowel ergonomisch als mentaal.

De oorzaak achterhalen vraagt om bewustwording. Nadat de oorzaak is weggenomen, kan er gehandeld worden vanuit preventie om herhalingen te voorkomen.


In het verkeer dragen we een autogordel of valhelm ter preventie. Om de gevolgschade van een verkeersongeval zo klein mogelijk te houden en in het beste geval te voorkomen. Ook het verplicht halen van een rijbewijs is scholing ter preventie. 


Goed zitten zouden we op dezelfde manier moeten benaderen. Overigens geldt dit ook voor lopen en staan op de werkvloer. Een gezonde levensstijl leidt tot een gezonde werkhouding. Behalve een professional, wordt niemand daar in opgeleid. Dat terwijl de fysieke en economische schade van een verkeerde zithouding, langdurig ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken. Daar heb je scholing en hulp bij nodig.

Werkplek

In kaart brengen wat mogelijk tot klachten kan leiden, begint thuis ofwel in ons privéleven. We kennen het allemaal, zeker sinds de komst van Corona. Uren hangen  voor de tv op de bank, (te) weinig of geen sportieve activiteiten, geen eigen werkplek, zorgtaak voor huisgenoten/kinderen.

Hoe aantrekkelijk je eetkamertafel ook oogt, het is geen bureau.  Hoe leuk je eetkamerstoelen ook matchen, het is geen bureaustoel. Ook zitten op de grond en lekker hangen op de bank zijn gewoon geen ingrediënten voor een ergonomisch verantwoorde werkhouding.

Dit is wel de ‘ontstaansgeschiedenis’. Ongeacht of je thuiswerkt  of op kantoor. Dit is wat aan de basis ligt in aanloop naar klachten.  Juist nu ook thuiswerken gewoon is geworden, moet goed zitten de noodzakelijke aandacht krijgen. Coachen en trainen op het vroegtijdig herkennen van signalen,  juist voordat er klachten ontstaan is preventie. ‘Beter voorkomen dan genezen’, de  leidraad binnen iedere (werk)omgeving. 

Wie

Dit geldt voor iedereen en ieder type werkplek.  Thuis of buitenshuis, iedereen heeft baat bij een werkplek-check.

Ter bewustwording van een gezonde levensstijl die een goede, ergonomisch verantwoorde werkhouding bevordert.

Investeren in gezond werken rendeert altijd, letterlijk en figuurlijk.  Preventie levert de werkgever (zzp’er), de (fulltime/parttime) werknemer en de organisatie als geheel, blijvend voordeel op.